fbpx
Tokujiro Namikoshi Fondator Terapia Shiatsu

Istoric Terapia Shiatsu

„Terapia Shiatsu este ca iubirea maternă. Presiunea aplicată pe corp stimulează sursa vieții.”
Tokujiro Namikoshi (1905-2000) – fondator terapia SHIATSU

Terapia Shiatsu a fost creată în Japonia de către marele maestru Tokujiro NAMIKOSHI, care la vârsta de doar 7 ani și-a vindecat mama care suferea de poliartrită reumatoidă severă. Încurajat de rezultatele obținute, maestrul Tokujiro Namikoshi și-a perfecționat metoda și după mai mulți ani de studii și tratamente, a deschis prima clinică în 1925 și pus bazele terapiei Shiatsu, recunoscută de Minsterul Sănătății din Japonia.

Japan Shiatsu College

În 1940, maestrul Tokujiro Namikoshi a fondat Japan Shiatsu College în Tokyo recunoscut de Ministerul Sănătății, Muncii și Educației din Japonia. Începând cu anul 1933, maestrul se mută la Tokyo unde a tratat mai multe personalități importante. În 1934, Tokujiro Namikoshi publică articolul ”Fiziologia și Terapia Shiatsu”.

Asociația Japoneză de Shiatsu

Asociația Japoneză de Shiatsu a luat ființă în 1946 avându-l ca președinte pe maestrul Tokujiro Namikoshi.
În anul 1953, maestrul Tokujiro NAMIKOSHI a fost invitat de către dr. B.J. Palmer să introducă terapia SHIATSU la centrul Palmer Chiropractic School în Iowa, SUA. Sensei Toru Namikoshi, fiul lui Tokujiro Namikoshi, a rămas timp de 7 ani la centrul Palmer Chiropractic School din SUA să studieze și să compare SHIATSU cu chirporactica. După ce a revenit în Japonia, Toru Namikoshi a contribuit la dezvoltarea terapiei Shiatsu pe baza Anatomiei și Fiziologiei moderne.

Ce este terapia Shiatsu?

Terapia Shiatsu, așa cum indică etimologia cuvântului, folosește doar degetele și palmele fără să apeleze la alte dispozitive și ustensile. Nici coatele și nici genunchii nu se folosesc, deoarece degetele conțin mai mulți receptori senzitivi care sunt extrem de sensibili, lucru foarte important pentru tratamentul Shiatsu.

Începând cu anul 1955, terapia Shiatsu este recunoscută legal și în anul 1957 Ministerul Sănătății din Japonia publică manualul Teoria și Practica Terapiei Shiatsu unde se stabilește definiția legală a terapiei Shiatsu fondată de maestrul Tokujiro Namikoshi, asftel:

„Shiatsu este o metodă de tratament care, prin aplicarea corectă a presiunii cu degetele și palmele pe anumite zone de pe corp, corectează dezechilibrele și disfuncțiile corpului, menține și îmbunătățește sănătatea, contribuie la vindecarea unor afecțiuni specifice și activează capacitatea naturală a corpului uman de a se vindeca. Nu are efecte secundare.”

În anul 1964, Ministerul Sănătății din Japonia recunoaște terapia Shiatsu ca fiind distinctă de Anma și masaj.