fbpx
coronavirus covid-19
Organizația Mondială a Sănătății despre coronavirus COVID-19
10.03.2020 | Asociația Română de Shiatsu | Sănătate

În acest articol vă prezentăm răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre noul coronavirus COVID-19, preluate direct de pe website-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății și traduse în limba română. Sursa: https://www.who.int.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om, se știe că mai multe coronavirusuri provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună până la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala coronavirus COVID-19.

Ce este noul coronavirus COVID-19?

COVID-19 este boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus și boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele coronavirusului COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta disconfort, dureri, congestie nazală, secreții nazale, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane infectate nu au niciun simptom și nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă COVID-19 devine grav bolnav și prezintă dificultăți respiratorii. Persoanele în vârstă, precum și cele cu alte probleme medicale cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte boli grave. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.

Cum se răspândește COVID-19?

Oamenii pot lua cornavirusul COVID-19 de la cei care au virusul. Boala se poate răspândi de la om la om prin picături mici din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețele din jurul persoanei. Alte persoane preiau virusul COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să ia virusul COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să dismineze rezultatele actualizate.

Poate fi transmis virusul care provoacă COVID-19 prin aer?

Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai ales prin contactul cu picăturile respiratorii, mai degrabă decât prin aer. Vezi răspunsul anterior la „Cum se răspândește COVID-19?”

COVID-19 poate fi prins de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a lua COVID-19 de la cineva care nu prezintă simptome deloc este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să luăm COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a perioadei de transmitere a COVID-19 și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.

Pot să iau COVID-19 din fecalele cuiva cu boala?

Riscul de a capta COVID-19 din fecalele unei persoane infectate pare a fi scăzut. Deși primele investigații sugerează că virusul poate fi prezent în fecale în unele cazuri, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a focarului. OMS evaluează cercetările în curs privind modalitățile de răspândire a COVID-19 și va continua să împărtășească noi descoperiri. Deoarece acesta este un risc, totuși, este un alt motiv pentru a curăța mâinile în mod regulat, după folosirea toaletei și înainte de a mânca.

Ce pot face pentru a mă proteja și pentru a preveni răspândirea bolilor?

Măsuri de protecție pentru toată lumea

Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității dumneavoastră naționale și locale de sănătate publică. Multe țări din întreaga lume au observat cazuri de COVID-19 și mai multe au observat focare. Autoritățile din China și din alte țări au reușit să încetinească sau să oprească focarele. Cu toate acestea, situația este imprevizibilă, așa că verificați în mod regulat cele mai recente știri.

Puteți reduce șansele de a fi infectat sau de a răspândi COVID-19, luând câteva măsuri de precauție simple:

 1. Curățați-vă regulat și bine mâinile cu o frecare pe mâini pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.
  De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea soluțiilor pe bază de alcool ucide viruși care pot fi pe mâinile tale.
 2. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între tine și orice persoană care tușește sau strănută.
  De ce? Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură care pot conține virusul. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picături, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tușește are boala.
 3. Evitați să atingeți ochii, nasul și gura.
  De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot lua viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.
 4. Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. urmăriți o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau șervețel atunci când tușești sau strănuți. Apoi aruncă imediat la coș șervețeul folosit.
  De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmărind o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de virusuri, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.
 5. Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală și apelați în avans. Urmați indicațiile autorității locale de sănătate.
  De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelarea în avans vă va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.
 6. Țineți-vă la curent cu cele mai recente hotspot-uri COVID-19 (orașe sau zone locale în care COVID-19 se răspândește pe scară largă). Dacă este posibil, evitați să călătoriți mai ales dacă sunteți o persoană mai în vârstă sau aveți diabet, boli de inimă sau pulmonare.
  De ce? Aveți o șansă mai mare de a lua COVID-19 într-una din aceste zone.
Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19
 • Urmați îndrumările expuse mai sus (Măsuri de protecție pentru toată lumea)
 • Autoizolați-vă rămânând acasă dacă începeți să vă simțiți rău chiar și cu simptome ușoare cum ar fi dureri de cap, febră de grad scăzut (37,3 C sau peste) și ușoare secreții nazale până vă recuperați. Dacă este esențial pentru dvs. ca cineva să vă aducă provizii sau să ieșiți, de ex. pentru a cumpăra mâncare, purtați o mască pentru a evita infectarea altor persoane.
  De ce? Evitarea contactului cu alții și vizitele la unitățile medicale vor permite ca aceste facilități să funcționeze mai eficient și vă vor ajuta să vă protejați și pe ceilalți împotriva posibilelor COVID-19 și a altor viruși.
 • Dacă aveți febră, tuse și dificultăți respiratorii, consultați imediat medicul, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sunați în avans și informați autoritățile dvs. despre orice călătorie recentă sau contact cu călătorii.
  De ce? Apelarea în avans va permite autorităților de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei posibile răspândiri a COVID-19 și a altor viruși.
Cât de probabil e să iau COVID-19?

Riscul depinde de locul în care vă aflați și mai precis dacă există un focar COVID-19 care se desfășoară acolo.

Pentru majoritatea oamenilor riscul de a lua COVID-19 este încă scăzut. Cu toate acestea, acum există locuri în întreaga lume (orașe sau zone) în care boala se răspândește. Pentru persoanele care locuiesc sau vizitează aceste zone, riscul de a capta COVID-19 este mai mare. Guvernele și autoritățile din domeniul sănătății iau măsuri viguroase de fiecare dată când este identificat un nou caz de COVID-19. Asigurați-vă că respectați orice restricție locală cu privire la călătorii, deplasări sau aglomerații. Cooperarea cu eforturile de combatere a bolii va reduce riscul de a lua sau răspândi COVID-19.

Focarele COVID-19 pot fi controlate și se poate opri răspândirea așa cum s-a arătat în China și în alte țări. Din păcate, noi focare pot apărea rapid. Este important să fiți conștienți de situația în locul în care vă aflați sau intenționați să mergeți. OMS publică actualizări zilnice despre situația COVID-19 la nivel mondial. Puteți vedea acestea la https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Ar trebui să-mi fac griji pentru COVID-19?

Boala datorată infecției cu COVID-19 este în general ușoară, în special pentru copii și adulți tineri. Cu toate acestea, poate provoca boli grave: aproximativ 1 din 5 persoane care au luat virusul au nevoie de îngrijiri spitalicești. Prin urmare, este destul de normal ca oamenii să se îngrijoreze de modul în care focarul COVID-19 îi va afecta pe ei și pe cei dragi.
Ne putem canaliza preocupările în acțiunile de protejare a propriei persoane, a celor dragi și a comunități noastre. În primul rând, important este spălarea regulată și completă a mâinilor și o igienă respiratorie bună. În al doilea rând, țineți-vă la curent și urmați sfaturile autorităților locale de sănătate, inclusiv orice restricții puse în călătorie, deplasări și aglomerații. Aflați mai multe despre cum să vă protejați la https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Cine riscă să dezvolte boli severe?

În timp ce încă învățăm despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă, boli pulmonare, cancer sau diabet) par să dezvolte boli grave mai des decât altele.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, funcționează doar pe infecții bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor unui medic pentru a trata o infecție bacteriană.

Există medicamente sau terapii care pot preveni sau vindeca COVID-19?

În timp ce unele remedii occidentale, tradiționale sau la domiciliu pot oferi confort și pot ameliora simptomele COVID-19, nu există dovezi că medicamentele actuale pot preveni sau vindeca boala. OMS nu recomandă auto-medicația, inclusiv antibiotice, ca prevenire sau leac pentru COVID-19. Cu toate acestea, există mai multe studii clinice în curs de desfășurare care includ atât medicamente occidentale, cât și medicamente tradiționale. OMS va continua să furnizeze informații actualizate de îndată ce rezultatele clinice vor fi disponibile.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Nu încă. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii de susținere.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.
Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă curățați frecvent mâinile, să vă acoperiți tusea cu cotul sau șervețele și să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănută.

COVID-19 este același ca SARS?

Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care a provocat izbucnirea sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003 sunt legate între ele genetic, dar bolile pe care le provoacă sunt destul de diferite. SARS a fost mai mortal, dar mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din 2003 nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.

Ar trebui să port o mască pentru a mă proteja?

Purtați o mască numai dacă aveți simptomele COVID-19 (în special tuse) sau dacă aveți grijă de cineva care ar putea avea COVID-19. Masca de față de unică folosință poate fi folosită o singură dată. Dacă nu ești bolnav sau ai grijă de cineva care este bolnav, atunci pierzi o mască. Există o penurie de măști la nivel mondial, așa că OMS îi îndeamnă pe oameni să folosească în mod înțelept măștile. OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor.

Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă curățați frecvent mâinile, să vă acoperiți tusea cu îndoirea cotului sau a șervețelelor și să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru de persoanele care tusesc sau strănută. Consultați măsurile de protecție de bază împotriva noului coronavirus pentru mai multe informații.

Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?

Amintiți-vă, o mască trebuie folosită de către angajații din sănătate, de la îngrijitori și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.
Înainte de a atinge masca, curățați mâinile cu o frecare de mână pe bază de alcool sau săpun și apă.
Luați masca și inspectați-o dacă există picături sau găuri.
Identificați care este partea superioară (unde este banda metalică).
Asigurați-vă că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată).
Puneți masca pe față. Prindeți banda metalică sau marginea rigidă a măștii astfel încât să se modeleze după forma nasului.
Trageți partea inferioară a măștii astfel încât să vă acopere gura și bărbia.
După utilizare, scoateți masca; îndepărtați elasticele din spatele urechilor păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii.
Aruncați masca într-un coș cu capac imediat după utilizare.
Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii.

Cât este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre contactarea virusului și începerea apariției simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 dintr-o sursă animală?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt comune la animale. Ocazional, oamenii se infectează cu acești viruși care se pot răspândi și la alte persoane. De exemplu, SARS-CoV a fost asociat cu pisicile civet și MERS-CoV este transmis de cămile dromedare. Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost încă confirmate.

Pentru a vă proteja, cum ar fi atunci când vizitați piețele de animale vii, evitați contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Asigurați în permanență bune practici de siguranță a alimentelor. Manevrați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor neprocesate termic și a evita consumul de produse crude sau neprocesate termic.

Pot să iau COVID-19 de la animalul meu de companie?

Cu toate că până în prezent a existat o singură instanță a unui câine infectat în Hong Kong, nu există dovezi că un câine, pisică sau orice animal de companie poate transmite COVID-19. COVID-19 este răspândit în principal prin picăturile produse atunci când o persoană infectată tușește, strănut sau vorbește. Pentru a te proteja, curăță-ți mâinile frecvent și minuțios.

OMS continuă să monitorizeze ultimele cercetări asupra acestui subiect și a altor subiecte COVID-19 și va actualiza pe măsură ce vor fi disponibile noi descoperiri.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informații preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a ucide virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Curățați-vă mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Este sigur să primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a lua virusul COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, transportat și expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Există ceva ce nu ar trebui să fac?

Următoarele măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi dăunătoare:

 • Fumat
 • Purtarea mai multe măști
 • Luând antibioticelor (A se vedea întrebarea „Există medicamente din terapii care pot preveni sau vindeca COVID-19?)

În orice caz, dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigurați-vă că vă împărtășiți istoricul de călătorie recent cu furnizorul de îngrijire medicală.

Sursa: https://www.who.int.