fbpx
Cum se poartă corect masca medicală?
01.02.2019 | Asociația Română de Shiatsu | Educație, Sănătate

Circulă pe internet ideea conform căreia, masca medicală/chirurgicală (cea cu 3 pliuri și elastice de prins) trebuie pusă diferit dacă ai răceală/gripă sau vrei să te protejezi. Astfel, dacă tu ești purtătorul, atunci masca ar trebui folosită cu partea albă către tine, iar dacă nu vrei ca alții să te infecteze, atunci masca ar trebui folosită cu partea albă spre exterior.

În realitate, nu există niciun studiu care să confirme acest lucru. Mai mult, masca medicală este formată în general din 3 straturi:

  • Stratul exterior, rezistent la lichide, care este de regulă colorat
  • Stratul din mijloc, ce are ca scop filtrarea particulelor în ambele sensuri
  • Stratul interior

Masca medicală este un instrument utilizat în prevenirea patologiilor care se pot transmite pe calea aerului. De exemplu, atunci când o persoană răcită vorbește, tușește sau strănută, se eliberează particule mici de salivă sau mucozități ce conțin viruși sau bacterii care pot contamina persoanele sănătoase. Masca medicală poate fi purtată atât de către persoane bolnave cât și de celelalte persoane care doresc să se protejeze.

În chirurgie, masca este folosită pentru ca profesioniști din domeniul medical să nu contamineze pacientul și în același timp să se protejeze de eventualele stropiri cu sânge sau alte fluide ale pacienților. Deci modul corect de purtare al măștii medicale/chirurgicale este cu partea colorată la exterior și conferă protecție în ambele sensuri.

Cum se poartă corect masca medicală:
  • Înainte de a pune masca, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă caldă și săpun, sau să folosim un dezinfectant de mâini.
  • Masca va fi verificată cu atenție să nu prezinte orificii sau alte defecte.
  • Partea de sus a măștii este dată de tivul mai rigid care conține de regulă o inserție metalică.
  • În general, masca are două fețe, una colorată la exterior și alta albă la interior. Masca se poartă întotdeauna cu partea albă la interior și partea colorată către exterior.
  • Dacă masca este albă pe ambele părți, se va identifica partea exterioară prin observarea pliurilor care trebuie să fie orientate în jos și tivul cu inserție metalică fiind la partea superioară.
  • Pentru o utilizare corectă, se poziționează masca astfel încât să acopere vârful nasului, gura și bărbia. Cele două elastice laterale se vor prinde după urechi. Tivul cu inserție metalică va fi modelat astfel încât să ia forma feței, pentru a evita intrarea aerului nefiltrat prin spațiile libere.
  • Masca se utilizează doar o singură dată și se va schimba atunci când devine umedă.
  • După utilizare, masca se aruncă la gunoi (ideal ar fi într-o pungă de plastic închisă) și ne vom spăla pe mâini cu apă caldă și săpun, sau vom folosi un dezinfectant de mâini.
Concluzii:
  • Masca medicală se poartă întotdeauna cu partea colorată la exterior sau cu partea interioară către noi (în cazul în care masca are o singură culoare).
  • Masca medicală oferă protecție chiar dacă o utilizăm invers (cu partea exterioară la interior) întrucât filtrul se află în stratul din mijloc și oprește trecerea particulelor atât din exterior către interior cât și viceversa. Deci nu vă panicați dacă nu ați identificat corect fețele măștii. Masca va funcționa oricum.
  • Ideal ar fi să purtăm masca cu partea colorată la exterior, așa cum este normal, întrucât stratul exterior este rezistent la lichide.

Masca medicală nu conferă protecție totală, astfel că pentru a ne proteja cât mai bine ar trebui să folosim și alte metode de prevenire cum ar fi spălatul pe mâini, evitarea contactului direct al mâinilor cu masca, creșterea imunității etc.

Citește și articolul: Organizația Mondială a Sănătății despre coronavirus COVID-19

Alte articole
Mituri despre terapia Shiatsu
18.01.2019 Asociația Română de Shiatsu Cultură, Educație
Maestro Alberto Polidori - Shiatsu Namikoshi Romania
Maestrul Alberto Polidori a plecat dintre noi
28.02.2020 Asociația Română de Shiatsu Evenimente
Seminar terapia Shiatsu CCIR Bucuresti 2014
Seminar terapia Shiatsu la Camera de Comerț și Industrie a României București 2014
28.11.2014 Asociația Română de Shiatsu Educație, Evenimente
Budismul Zen
Budismul Zen
09.03.2018 Asociația Română de Shiatsu Cultură
coronavirus covid-19
Organizația Mondială a Sănătății despre coronavirus COVID-19
10.03.2020 Asociația Română de Shiatsu Sănătate
Congres Stiintific Medical Terapia Shiatsu
Congres Științific Medical de Terapia Shiatsu București 2018
23.09.2018 Asociația Română de Shiatsu Cercetare, Educație, Evenimente