Mituri despre terapia Shiatsu
Mitul #1. Shiatsu se bazează pe medicina tradițională chineză
Shiatsu este o terapie manuală fondată în Japonia de către maestrul Tokujiro Namikoshi și este bazată pe științele medicale moderne de antomia, fiziologia și patologia corpului uman. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, terapia Shiatsu este definită la altele și nu include medicina tradițională chineză.
Mitul #2. Shiatsu deblochează energia ki care circulă de-a lungul meridianele energetice
Teoria meridianelor energetice face parte din medicina tradițională chineză și nu este inclusă în terapia Shiatsu oficială. Practica combinării terapiei Shiatsu cu teoria merdianelelor energetice se numește Keiraku Shiatsu sau Meridian Shiatsu și a devenit populară după 1972 când s-au restaurat relațiile diplomatice dintre China și Japonia. Actualmente există mai multe derivate din terapia Shiatsu, dar niciuna nu este recunoscută oficial în Japonia. Terapia SHIATSU oficială acreditată de Ministerul Sănătății din Japonia, este creată de marele maestru Tokujiro Namikoshi, care se studiază oficial în cadrul Japan Shiatsu College din Tokyo, instituție acreditată de Ministerul Sănătății, Muncii și Educației din Japonia.
Mitul #3. Shiatsu este un tip de masaj
În Japonia există 3 categorii distincte: Shiatsu, Anma și masaj. Confuzia vine din faptul că la început statul japonez le-a încadrat pe toate în aceeași categorie dar începând cu anul 1964, terapia Shiatsu este definită distinct față de Anma și masaj.
Concluzie: Shiatsu este o terapie manuală distinctă de Anma sau masaj. Expresia masajul Shiatsu este total eronată fiind folosită de către persoane neavizate.
Mitul #4. Shiatsu a fost creat de Tenpeki Tamai
Ca urmare a introducerii medicinii vestice în perioada Meiji (1868-1912), practica Anma a fost treptat dată la o parte fiind considerată o metodă ”băbească” care a fost predată într-o formă simplificată persoanelor cu deficiențe de vedere. În plus, datorită numărului mare de șarlatani, Anma și-a pierdut credibilitatea devenind o practică obscură.
Shiatsu nu era un cuvânt nou ci era un termen tehnic ce a fost utilizat anterior în perioada Meiji (1868-1912). Tenpeki Tamai era un expert în Anma care a publicat cartea Shiatsu-ho în 1939 în încercarea de a descrie tehnicile combinate pe care le practica precum Anma, Ampuku și Do-in. În acea perioadă s-au scris mai multe cărți și articole despre Shiatsu. De exemplu, în 1934 Tokujiro Namikoshi a publicat cartea „Fiziologia și Terapia Shiatsu”.
În 1955, Ministerul Sănătății din Japonia recunoaște oficial terapia Shiatsu creată de maestrul Tokujiro Namikoshi și în 1957 definește terapia Shiatsu în cartea „Teoria și Practica Terapiei Shiatsu„.
Concluzie: Shiatsu în limba japoneză înseamnă presiunea cu degetele. Tenpeki Tamai nu a creat terapia Shiatsu ci doar a folosit acest termen pentru a descrie tehnicile existente de Anma, Ampuku și Do-in. Datorită faptului că Tenpeki Tamai a scris pe copertă că practică terapia Shiatsu de 20 de ani, mulți autori vestici care nu știau lb. japoneză au înțeles greșit că de fapt cartea a fost publicată în 1919 (1939-20=1919). Maestrul Tokujiro Namikoshi este creatorul terapiei Shiatsu și fondatorul Japan Shiatsu College din Tokyo, unica instituție de învățământ unde se studiază oficial terapia Shiatsu în Japonia.
Mitul #5. Tokujiro Namikoshi a fost elevul lui Tenpeki Tamai
În 1922, un călugăr budist a auzit de faima lui Tokujiro Namikoshi care l-a luat în peregrinările acestuia prin zonele rurale cu scopul de a trata persoanele bolnave. După o perioadă au decis să meargă într-un oraș din vecinătate dar au fost reținuți în custodie de către poliție la scurt timp după ce au sosit întrucât au practicat medicina fără licență. Ajuns înapoi acasă, fratele mai mare l-a sfătuit să meargă la Tokyo pentru a-și lua licența de terapeut astfel încât să-și poată practica legal propria terapie. La acea vreme erau două domenii: Anma și masajul vestic. Tokujiro Namikoshi a studiat cu maestrul Yoshimatsu Odagawa, luându-și licența în Anma și masaj. Anma este o formă de Tui-na, ce face parte din Medicina Tradițională Chineză. Tokujiro Namikoshi s-a reîntors în Hokkaido, unde în 1925 a deschis prima clinică de Shiatsu la Muroran și apoi a doua clinică în Sapporo, practicând propria terapie – SHIATSU.
Concluzie: Tokujiro Namikoshi nu a studiat Anma cu Tenpeki Tamai ci cu maestrul Yoshimatsu Odagawa.