Scolioza – prevenție, diagnostic și tratament prin terapia Shiatsu
Scolioza este o diformitate a coloanei vertebrale care, deși în cele mai multe cazuri nu doare, avansează continuu. De aceea este mai dificil de depistat în stadiile incipiente. Privită din spate, coloana vertebrală sănătoasă ar trebui să fie o linie dreaptă. În cazul scoliozei, coloana vertebrală prezintă una sau mai multe curburi spre partea stângă sau dreapta, însoțite de rotația vertebrelor. Scolioza își face apariția încă din perioada pubertății dar poate apărea la orice vârstă. Statisticile arată ca această boală este mai frecventă în cazul fetelor decât în cazul băieților.
O metodă ușoară de a depista o posibilă scolioză este prin aplecarea pacientul în față cu palmele împreunate și apoi se observă din spate diferența de înălțime a omoplaților și curbura coloanei vertebrale (distanțele dintre coloană și omoplați trebuie să fie egale). În cazurile avansate se poate observa din picioare diferența de înălțime a umerilor, a șoldurilor și curbarea coloanei vertebrale. Pentru un control și diagnostic avizat vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Cum se poate preveni apariția scoliozei?
Aplicarea regulată a terapiei Shiatsu ajută la prevenirea și depistarea din timp a scoliozei. Atunci când apar primele simptome, boala este deja la apogeu fiind prezentă de cel puțin câțiva ani. Atunci când nu ne doare nimic, avem impresia că suntem perfect sănătoși și luam sănătatea ca un dar pe care îl merităm oricum. Din păcate, deși sănătatea este un dar, trebuie întreținută regulat, mai ales o dată cu înaintarea în vârstă.
În cazul în care curbura coloanei vertebrale este sub 50 de grade privită din spate, scolioza se poate stopa din evoluție, ameliora sau trata prin terapia Shiatsu, în funcție de starea fiecărui pacient în parte (vârsta pacientului, vechimea bolii, etc.). Tratamentul propriu-zis este neinvaziv și nedureros, și constă în presiunea aplicată cu degetele și cu palmele pe anumite zone de pe suprafața corpului combinate cu exerciții de întindere (gimnastică japoneză). Durata tratamentului este specifică fiecărui pacient în parte, iar rezultatele se observă de regulă după primele 3-6 luni de tratament. Frecvența terapiei Shiatsu în cazul scoliozei este de minim 2-3 ședinte pe săptămână.
Pentru detalii și tratament vă invităm să accesați pagina Clinica Română de Terapia Shiatsu.