fbpx
origami shiatsu romania
Origami, arta japoneză a împăturirii hârtiei
06.08.2019 | Asociația Română de Shiatsu | Cultură, Educație

Arta împăturirii hârtiei este cunoscută sub denumirea de origami ce provine din cuvântul „oru” care înseamnă a îndoi, şi „kami” care înseamnă hârtie. Arta origami datează de mai bine de 800 de ani încă din perioada Heian (794-1192). Unii consideră origami ca un simplu joc, dar cei mai mulţi îl consideră artă datorită posibilităţii de a reprezenta în mod creator diferite subiecte. Origami a constituit din timpuri vechi un veritabil joc al imaginaţiei japoneze. Ingeniozitatea de a crea imagini cât mai noi oferă numeroase satisfacţii creatorilor.

origami shiatsu romania

În ceea ce priveşte împăturirea, există mai multe metode de obţinere a diferitelor modele sau figuri prin alăturarea unui colţ de altul, sau a unei părţi de alta, etc. Pe lângă acestea există posibilităţi largi de exprimare liberă a sentimentelor sau emoţiilor creatorului prin modificarea suprafeţei hârtiei sau a unghiurilor de împăturire etc. Pe acestea din urmă se bazează origami modern care are asemănări cu pictura abstracţionistă, figurile fiind nedefinite oferind imaginaţiei privitorului plăcerea de a le defini după voie. Adevărata frumuseţe a artei origami este simplitatea care constă în abilitatea de a exprima caracteristicile esenţiale ale obiectelor, urmărindu-se simplificarea formelor spre limitele cele mai pure. Pe lângă valoarea estetică, mai are şi una utilitară în ornamentarea vestimentară şi decorarea interioarelor.

Sadako Sasaki Hiroshima

Cocorul în arta origami este în mod deosebit foarte cunoscut şi îndrăgit de poporul nipon datorită credinţei populare potrivit căreia celui care reuşeşte să împăturească 1000 de cocori i se îndeplineşte o dorinţă. Legat de această credinţă, un exemplu trist îl constituie cazul elevei Sadako Sasaki din Hiroshima, una dintre victimele bombei atomice, care datorită radiaţiilor provocate de explozie s-a îmbolnăvit de leucemie. Nădăjnuind că se va însănătoşi, fetiţa împăturea zilnic în spital cocori de hârtie. În amintirea ei şi a tuturor copiilor ucişi de bombă s-a ridicat în centrul oraşului Hiroshima un impresionant monument – statuia copilului păcii. Această statuie este reprezentată de o rachetă în vârful căreia se află statuia din bronz a fetiţei Sadako purtând în mâinile întinse deasupra capului imaginea cocorului, simbolul îndeplinirii dorinţei de sănătate, fericire. Se obişnuieşte ca fiecare vizitator al monumentului să depună câte un cocor mic de hârtie.

Cum se poartă corect masca medicală?
01.02.2019 Asociația Română de Shiatsu Educație, Sănătate
Congres International de Terapia Shiatsu
Congres Internațional de Terapia Shiatsu Madrid 2016
07.02.2016 Asociația Română de Shiatsu Educație, Evenimente
coronavirus covid-19
Organizația Mondială a Sănătății despre coronavirus COVID-19
10.03.2020 Asociația Română de Shiatsu Sănătate